top of page
Yazarın fotoğrafıSıcak Tencere

Kahvenin Tarihi ve Keşfi - Seri.01

Kahvenin tarihi ve kahvenin keşfi tüm detaylarıyla anlattığım bir yazı oldu umarım beğenirsiniz. Kahve en çok tükettiğimiz içecekler arasında ilk sıralarda yerini alıyor. Peki kahve ile nasıl tanıştık hayatımıza nasıl girdi ve nasıl bu sever olduk hepsini araştırdım.


Aslında kahveye olan ilgim uzun süredir vardı ama 3. Nesil kahveci diye tabir edilen kesim kadar gerekli ekipmanları sağlayıpta bir türlü evde nitelikli kahve demlemeye başlayamadım. Benim ki sadece araştırma kısmında kaldı 🙂 Bende sizlerle paylaşayım da belki aranızdan biri merak salar en azından vesile oldum diye sevirim. 🙂

Kahve Tarihi ve Keşfi

Kahvenin tarihi ve keşfi nasıl gerçekleşti?


Önceliğimiz kahve nasıl ortaya çıktı ve kahvenin tarihi nereden başlıyor onu netleştirmek geçmişini bilelim ki iyice anlayalım. Aslında kahve tarihi hakkında en az bilinen dönem, kahvenin keşif dönemidir.


Kahvenin nasıl keşfedildiği hakkındaki ortak inanış, 9. yüzyılda bir çoban tarafından kazara bulunduğudur. Etiyopya ‘da çobanlık yapan Kaldi isimli bir çoban keçilerin belirli bir ağacın meyvesini yedikten sonra aşırı enerjik olduklarını fark ediyor ve işte bu güzellik burada kendini biraz biraz gösteriyor. Keçileri o kadar enerji doludur ki geceler uyumazlar. Bunun üzerine keçilerin yediği kırmızı meyvenin tadına Kaldi de bakar ve çok daha enerjik olduğunu görür.

Kahve Tarihinde Çoban

Kahve Tarihinde Çoban

Bunun ardından Kaldi, yerel manastırdaki baş keşişe durumu anlatır ve beraberinde getirdiği meyveleri ona sunar. Keşiş meyvelerden bir içecek hazırlar ve özellikle saatler süren akşam dualarında kendisini enerjik tutmaya yaradığını fark eder. Manastır içerisinde kahve içimi iyice yaygınlaşır. Yavaş yavaş halk arasında da bilinmeye başlayan kahvenin ünü Arap yarımadasına kadar ulaşır.

Kahve Tarihi ve Keşfi

Kahve Tarihi ve Keşfi

Arap yarımadasından sonra kahvenin tarımı ve ticareti yapılmaya başlanır. 9. Yüzyılda keşfedilen kahve 6 yüzyıl sonra yani 15. Yüzyılda Yemen, İran, Mısır, Suriye, ve Türkiye ‘de tamamen bilinir hale gelmişti.


Hatta evde kullanım dışında kahve evleri olarak bilinen mekanlar açılmaya başlanmış. Sosyal yaşantı içerisinde insanların toplanması için en gözde yerler arasına girmişti bile, Müşterilerin müzik dinlendiği, fikir alışverişinde bulundukları ve satranç oynadıkları mekanlar “Bilgelerin Okulu” olarak adlandırılıyordu.


Avrupa ‘da Kahvenin Keşfi


17 yüzyılın başlarına gelindiğinde ise Avrupa hala kahvenin varlığından habersizdi. Ortadoğu ‘yu ziyaret eden Avrupalı’lar ülkelerine götürdükçe yavaş yavaş tanışmaya başlıyorlardı.

Kahve Tarihi ve Keşfi

Kahve Tarihi ve Keşfi

ilk dönemlerde halkın bir kısmı, kahvenin “Şeytan’ın acı icadı” olduğunu söyleyerek reddetti. 1615 yılında Venedik’teki rahipler, kahve kullanımını kınamışlardı. Tartışma o kadar büyüktü ki, dönemin papası 8.Clement’ten müdahale etmesi istendi. İçeceği denemeden herhangi bir açıklama yapmak istemeyen 8.Clement, kahveden oldukça etkilenmişti. Ve bunun üzerine kahve, papalığın onayını almayı başardı.

Papa Clement VIII

Papa Clement VIII

Tıpkı Ortadoğu ve Türkiye ‘de olduğu gibi Avrupa’nın en büyük ülkeleri olan İngiltere, Fransa, Almanya Avusturya ve Hollanda’da kahve evleri açılmaya başlanmıştı. İngiltere’de “peni üniversiteleri” olarak anılan bu kahve evlerinde bir fincan kahvenin fiyatı 1 peniydi.


Sadece Arap Yarımadası‘nda üretilen kahve bir süre sonra yetmemeye başladı ve ülkeler kahve üretecek yer ve uygun koşul aramaya başladı. Önce Hollanda kahve tohumlarını buldu ve farklı bölgelerde birkaç deneme yaptı en iyi sonucu günümüzde Endonezya tarafında yer alan bir ada da ekim yaparak elde etti.

Kahve Tarihi ve Keşfi

Kahve Tarihi ve Keşfi

Brezilya ‘nın Kahve Tarihi


1714 yılında dönemin Amsterdam valisi, Fransız Kralı 14.Louis’e küçük bir kahve bitkisi armağan etti. Bitkinin Paris’teki Royal Botanik Bahçesi’ne dikildi. 1723 yılında Fransız donanmasından Gabriel de Clieu tarafından bitkiden birkaç tohum alındı ve gizlice Fransız sömürgesindeki Martinique’e ulaştı. Karayiplerdeki adaya dikilen tohum, 50 yıl içerisinde adada toplam 18 milyon kahve ağacı yetiştirilmesini sağladı.

Gabriel tarafından Martinique’e getirilen bu tohum; aynı zamanda Karayiplerde ve Güney ve Orta Amerika’da yetiştirilen tüm kahve ağaçlarının da atasıdır.

Kahvenin Tarihi ve Keşfi

Kahvenin Tarihi ve Keşfi

Fransız kralı tarafından kahve çekirdeği almak için Fransız Guyanası’na gönderilen Francisco de Mello Palheta, tüm çabalarına rağmen başarısız olur.

Bölge halkı kahve çekirdeklerini ve dolayısıyla da ticari gelirlerini paylaşmak istemez. Guyana valisinin eşi ise Francisco de Mello Palheta’nın dış görünüşünden ve çekiciliğinden çok etkilenir.


Ayrılırken Palheta’ya sunduğu büyük bir buket çiçeğin içine kahve çekirdeklerini gizler ve bu sayede milyar dolarlık kahve endüstrisi start almış olur.

Kahve tarihi ve Keşfi

Kahve Tarihi ve Keşfi

Biraz coğrafya dersi gibi gözükse de harita üzerinde de detaylı detaylı nereden nereye ulaşmış anlamış olmak için hazırladım


Kahvenin tarihi ve kıtaların ona ulaşma çabaları tüm Dünya ‘ya yayılması bu şekilde şimdi kahve tarihi serisinin 2. Yazısı “Kahve Çeşitleri Nelerdir? başlıklı yazıyı okuyabilirsiniz.

Yazının devamı için tıklayın.

0 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page