Seferihisar İzmir‘de en sevdiğim yerlerin başında geliyor. İnsanı huzura kavuşturan manzarası, tertemiz havası, cittaslow benimseyen yavaş yaşam tarzı, renkli sokakları, her yerden yükselen çiçek kokuları, samimi insanları ile her gidişimde bir kez daha hayran kalarak geri dönüyorum.
Seferihisar Sığacık Gezi Rehberi
Sizlerle paylaşacak kadar çok mekan, otel ve anı biriktirince yazıyı hazırlamaya karar verdim. Öncelikle Seferihisar İzmir‘in şirin mi şirin bir ilçesi, 21 mahallesi ve birbirinden güzel evleri var. Aslında çok eskilerden beri bir liman şehri. Benim en sevdiğim ise Sığacık. Bu taraflara gelirseniz mutlaka en azından şehrin içinden geçmenizi tavsiye ederim. Zaten dayanamayıp inip dolaşmak isteyeceğinize eminim.
seferihisar ‘a nasıl gidilir, seferihisar ‘da ne yapılır, Sığacık ve Seferihisar Gezilecek Yerler, seferihisar ‘da nereye gidilir, İzmir civarı gezilecek yerler
Seferihisar Sığacık yakın zamanda çekilen Ege’nin Hamsisi dizisine de ev sahipliği yapmıştır.
Seferihisar Sığacık Gezi Rehberi
Sığacık Nerede ve Nasıl Gidilir?
İzmir’in Seferihisar İlçesi’ne bağlı Sığacık ulaşımı kolay bir bölgede. Arabanız ile gidecekseniz zaten problem yok İzmir ‘den 52 km. sonra Sığacık karşınızda ve çok rahat yolu var.
sığacık nerede, sığacık nasıl gidilir, sığacık ulaşım saatleri, sığacık minibüsleri
Sığacık ‘a Otobüs ile ulaşım – Seferihisar Eshot
Otobüsler genel olarak direkt Seferihisar’a geliyor. Seferihisar’da inmeniz gereken nokta “Sığacık Sapağı” boşuna Seferihisar Otogar’a gitmenize gerek yok. Sığacık Sapağında indikten sonra Sığacık istikametinde sağ tarafta beklerseniz 15-20dk da bir Akkum-Sığacık dolmuşları geçiyor. Kişi başı 2TL karşılığında Sığacık’a yaklaşık 5 dakikalık bir sürede ulaşabiliyorsunuz. Sığacık’ta ineceğiniz nokta pansiyonunuzun yerine göre Kale Kapısı ya da Liman olacaktır. Ama merkezde inmek istiyorsanız “Kale Kapısı” durağı sizin için uygun olacaktır.
Seferihisar Sığacık Nerede
Sığacık ‘a Uçak ve İZBAN ile ulaşım
İzmir Adnan Menderes Havalimanı’na indikten sonra, hemen tabelaları takip ederek İZBAN adı verilen İzmir’in yer üstünden giden metrosuna binip “Hilal“ durağında inecek şekilde yola koyulmalısınız. Hilal durağında inip İzmir Metrosu’na aktarma yapmanız gerekiyor. Hemen indiğiniz yerde okları takip ederek merdivenlerden yukarı çıkıp İzmir Metrosu’na geçip oradan da “Fahrettin Altay“ durağında inecek güzergahta ilerleyen metroya biniyorsunuz.
Ufak Bir not, eğer İzmir Ulaşım Kartı’nız yok ise, gişeden 2 ya da 5 binişlik kart alabilirsiniz. 2 Biniş 7TL 5 Biniş 14TL. 5 binişlik almak gidiş dönüşünüz için faydalı olacaktır. Çünkü İZBAN ve İzmir Metrosu arasındaki aktarmada da kart basmanız gerekiyor. Fahrettin Altay Metro durağında indikten sonra, buradan İzmir – Seferihisar dolmuşlarına binmeniz gerekiyor. Dolmuş ücreti 4.5TL yolculuk biraz uzun sürüyor, trafik durumuna göre 1 buçuk saati bulabiliyor. Fakat dolmuşlar konforlu, eski değil.
Seferihisar’da inmeniz gereken nokta “Sığacık Sapağı” Sığacık Sapağında indikten sonra Sığacık istikametinde sağ tarafta beklerseniz 15-20dk da bir Akkum-Sığacık dolmuşları geçiyor. Kişi başı 2TL karşılığında Sığacık’a yaklaşık 5 dakikalık bir sürede ulaşabiliyorsunuz. Sığacık’ta ineceğiniz nokta pansiyonunuzun yerine göre Kale Kapısı ya da Liman olacaktır. Ama merkezde inmek istiyorsanız “Kale Kapısı” durağı sizin için uygun olacaktır.
Seferihisar ‘ın Yaşam Tarzı Cittaslow nedir?
Seferihisar “Cittaslow” u benimseyen ve çok iyi idare ettiren bir yer. Peki nedir bu “Cittaslow” derseniz insanların daha çok tüketmesi, bir yerden bir yere daha hızlı gitmesi için tasarlanan kentler insanları doğadan ve birbirlerinden kopartmış ve tek alternatif haline gelmiştir. Tüketim odaklı hayatın insanlara mutluluk ve huzur getirmediği, insanların farklı bir yaşam biçimi aramaları kentsel boyutta Cittaslow hareketini ortaya çıkarmıştır. Cittaslow felsefesi yaşamın, yaşamaktan zevk alınacak bir hızda yaşanmasını savunmaktadır. Cittaslow hareketi, insanların birbirleriyle iletişim kurabilecekleri, sosyalleşebilecekleri, kendine yeten, sürdürülebilir, el sanatlarına, doğasına, gelenek ve göreneklerine sahip çıkan ama aynı zamanda alt yapı sorunları olmayan, yenilenebilir enerji kaynakları kullanan, teknolojinin kolaylıklarından yararlanan kentlerin gerçekçi bir alternatif olacağı hedefiyle yola çıkmıştır.
Seferihisar Sığacık
Yavaş yaşamak, hayattan zevk alabilmek, sevdiklerimize ve kendimize zaman ayırabilmek, hız için dünyaya zarar vermemektir.
Kent ruhu, her şehrin geçmişten gelen ve tarihi ve dokusu vardır. Cittaslow, kent ruhunun korunarak kalkınmasıdır.
Sürdürülebilir kalkınma, kentin doğasına, esnafına, kültürüne, tarihine, yemeklerine, ürünlerine saygı duyarak bir kalkınma sahip çıkarak geliştirmesi sosyal ve ekonomik hayatın canlanması kentin ayakta kalması için şarttır.
Yavaş yemek, yemek yeme tercihimiz tohumu, tarlada çalışan işçileri, mutfak endüstrisini, doğaya verilen veya verilmeyen zararı, mutfak çalışanlarını ve daha birçok unsuru etkilemektedir. Yavaş yemek iyi, temiz ve adil gıdayı tercih etmektir.
Seferihisar bu ünvanı 2009 yılında almıştır. Böylesine güzel yaşayan bir şehri keşfetmeye başlayabiliriz,
Seferihisar Sığacık ‘ta Gezilecek Yerler
Sığacık Kalesi ve Kale içi Sokakları
Sığacık Kalesi 1500’lü yıllarda Rodos seferine hazırlık olması amacıyla Kanuni Sultan Süleyman’ın emri üzerine donanma komutanı Parlak Mustafa Paşa tarafından inşa ettirilmiştir. Yapı bir dış kale, bir de koğuş tabir edilen, askerlerin günlük hayatını ve eğitimini geçirdiği iç kaleden oluşmaktadır. O dönemlerde çok bilinmeyen Sığacık kalenin inşaatı ile birlikte hububat ve kuru meyve ticareti açısından önemli bir liman haline gelmiştir. Sığacık Kalesi belli bir yerleşim yerini savunmaktan çok bir deniz üssü olarak hizmet vermiş, daha sonraları gümrük kontrol merkezi olarak kullanılmıştır.
Seferihisar Sığacık Kaleiçi
Şimdilerde ise daha çok pansiyon ve otellerin yer aldığı aynı zamanda kendi halkınında yaşadığı 2 veya 3 katlı avlusu olan evlerden oluşmakta, pazar günleri sokaklarında Sığacık pazarı kuruluyor ve yerel ürünler satılıyor.
Sığacık Kale içinde her sokakta farklı konseptte bir kafe sizi karşılıyor. Özellikle köy meydanında (Şadırvan Meydanı) tam orta yerde bildiğiniz Ege Köy kahveleri yer almakta. Bu kahvelerin tam ortasında tarihi bir şadırvan mevcut.
Hemen köy kahvesinden limana doğru çıkınca sırasıyla sizi dondurmacılar ve çaycılar karşılayacak. Limana doğru çayınızı içerken mutlaka bana da bir fotoğraf göndermeyi unutmayın 🙂
Limana çıktıktan sonra Sığacık Kalesi’nin kubbelerine çıkıpta fotoğraf çektirmeyi ihmal etmeyin. Hatta denk gelirseniz güneşin batışını buradan izleyebilirsiniz.
Sığacık Pazarı
Sığacık pazarı kale içinde Pazar günleri kurulan bir pazardır. Kale içinde açılan tezgahlarda yerel ve el yapımı ürünler satılır. bazı teyzeler el açması böreklerini veya kurabiyelerini de bu standlarda satışa açıyor. El açması börekler, baklavalar, ve avuç içi büyüklüğünde portakallı kurabiyelere rastlamanız mümkün. Sığacık Pazarı ‘nda Ev yapımı limonatalar, karadut suları ve şerbetler ise bir harika. Diğer yandan da el işçiliği ile hazırlanmış hediyelik eşyaların da yer aldığı standlar mevcut.
Teos Antik Kent
Teos Antik Kent 12 antik İon şehrinden biridir. Sığacık’ta yer alan bu şehir M.Ö. 1000 yıllarında çeşitli şehirlerden göç almaya başlayarak bir liman şehri olmasından dolayı çok çabuk büyümüş bir kentin kalıntılarını gezebileceğiniz ve manzarasıyla, tarihiyle, patika yollarıyla sizi büyülecek bir yer. Teos Antik Kent ile ilgili detaylı yazıma buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Birbirinden güzel fotoğrafları için bile tıklamaya değer.
Sığacık Teos Antik kent ile ilgili aşırı detaylı bol fotoğraflı bir yazı hazırladım. Bu güzellikleri görmek isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.
Teos Marina
Teos marina adını Teos Antik Kent’ten alan teknelerinizi bağlayabileceğiniz içerisinde yemek mekanları ve alışveriş dükkanlarının yer aldığı marinadır.
Seferihisar Doğa Okulu
Doğa Okulu Sığacık ‘a yarım saat mesafede ki Orhanlı Köyü’nde 6 dönümlük alan üzerine kurulmuştur. Tıpkı Nesin Matematik Köyü, Bademler Tiyatrosu gibi imece usulüyle kendini çeviren bir oluşum. El emeği göz bebeği diyebiliriz. Proje 2014 yılında tamamlanmış bir çok sanatçı ve bilim insanı bu projeyi destekliyor. Hatta Tarkan ‘da İstanbul ve Seferihisar ‘da konser vererek destek olanlardan. Burası sınıfları olmayan bir okul her şey imece usulüyle doğal ortamda öğretiliyor. Usta-Çırak kursları veriliyor. Eğitimlerin hepsine aşağıda ki linkten ulaşabilirsiniz. Hatta bu kurslardan birine denk gelecek şekilde tatil planınızı yapabilirsiniz. Çok keyif alacağınızdan eminim.
Seferihisar Doğa Okulu – Doğa Aşkına – https://dogaaskina.org/
Mandalina Festivali
Her yıl Eylül ve Kasım ayları arasında belirlenen bir tarihte Seferihisar Mandalina Festivali düzenleniyor. Amaçları yerel mandalinayı tanıtmak. Sokak şenlikleri, mandalina güzelleri, en güzel mandalinalı tarif gibi bir çok kategoride yarışlar yapılıyor. Ortalık mis gibi mandalina kokuyor,
Değirmen
Ata Demirer’in senaryosunu yazdığı ve başrolünde oynadığı Olanlar Oldu filminden sonra popülaritesi bir hayli artan Sığacık ‘ta herkesin merak ettiği o değirmen ise Club Resort Atlantis otelin içinde tepede yer alıyor. Ege Denizi ‘nin o muhteşem manzarasına şaht olmak ve huzuru tatmak istiyorsanız otelin güvenlik görevlilerinden rica ederek hemen b,r g,d,p bakabilirsiniz. Dönemin yoğunluğuna göre izin verip veremedikleri zamanlarda oluyor.
Seferihisar Plajları
Büyük Akkum Plajı
Sığacık çevresinin en iddialı plajı Büyük Akkum. Merkeze 2,5 km uzaklıktaki plajda bir işletme bulunuyor. Plajın hemen arkasındaki Club Atlantis Resort Hotel’in de bir kısmını kullandığı plajdan ücret ödemeden de yararlanabilirsiniz. Büyük Akkum, kum plajı çakıl yok ve zaman zaman rüzgarlı olan denizi var. Plaj genç, çocuk ve aile kullanımına uygun.
Ekmeksiz Plajı
Seferihisar merkeze 8 km uzaklıktaki Ekmeksiz Plajı, soğuk, az tuzlu ve berrak suyuyla ormanla iç içe keyifli bir yer. Teos Antik Kenti’nin liman kalıntılarının çevresindeki plaj bu özelliği ile büyüleyici. Kamp, karavan ve çadır alanlarının bulunduğu plajda bir de işletme var. Temel ihtiyaçlar için bu işletmeden yararlanılabilir. Plaj genç, çocuk ve aile kullanımına uygun.
Akarca Plajı
Yıl boyu soğuk suyuyla denize girenleri kendine getiren Akarca Plajı, Seferihisar’ın en çok tercih edilen plajlarından. Mavi bayraklı plajda denizin ilk birkaç adımı taşlık sonrasında kum alan başlıyor. Sessiz sakin oluşu plajın tercih edilme sebeplerinden. Çevredeki market ve birkaç yerden alışveriş yapma imkanı var. Plaj genç, çocuk ve aile kullanımına uygun.
Sığacık ‘ta Tüplü Dalış ve Rüzgar Sörfü
Sığacık ‘ta su altı güzelliklerini de keşfetmek isterseniz belde de dalış okulları yer alıyor. Bir kaç saatlik ön eğitim deneme dalışınıza hazırlanabilir, rehber dalış hocanız eşliğinde dalış yapabilir ve o muhteşem manzarayı görebilirsiniz. En az Kızıldeniz kadar güzelliğe sahip bu deneyimi de mutlaka denemenizi tavsiye ederim. Aynı şekilde rüzgar sörfü de yapmak isteyebilirsiniz. Onunda eğitimi mevcut,
Bu konuda gözü kapalı güvenebileceğiniz dalış okulununda bilgilerini ve instagram hesabını aşağıya bırakıyorum.
Teos Divers : Sığacık Mah. Büyük Akkum Plajı No:175/1 PK:35460 Seferihisar/İZMİR – (Club Resort Atlantis Otel Tarafında) 0532 593 80 97 / 0 232 745 7739 https://www.instagram.com/teos_divers/
Teos Divers Sığacık Dalış
Sığacık ‘ta Tekne Turları
Sığacık Limanı‘ndan hareket eden günü birlik turlarda tatil planınıza ekleyebileceğiniz alternatiflerden her gün saat 10:00 – 18:00 arası geziye çıkan turlarda Papaz Boğazı, Mağaralar, Orhan Baba Koyu, Harabeler Koyu, Taş Ada gibi birbirinden güzel koyları gezerek deniz bu koylarda da girebilirsiniz.
Sığacık ‘ta ne yapılır? Sığacık ‘ta nerelere gidilir? gördük şimdi Sığacık Otelleri ve Sığacık Restoranları nasıldır derseniz ikinci yazıma davet ediyorum 🙂
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Mail Adresi *
Abone Ol
Comments