top of page
  • Yazarın fotoğrafıSıcak Tencere

Tarhana Yapımı – Ev Yapımı Tarhana

Tarhana yapımı benim küçüklüğümün çorbası diyebilirim. Her içtiğim tarhana da damağımda yer etmiş o lezzeti ararım. Ne mutlu ki bu tarifte tam o lezzete denk gelen bir tarif oldu.

tarhana tarifi, ev yapımı tarhana, tarhana nasıl yapılır

Ev Yapımı Tarhana Tarifi

Ev Yapımı Tarhana Tarifi

Annemlerin ev yapımı tarhana için yaptığı hazırlıklar koca koca tencerelerde pişmesi, tarhana hamurunun yoğurulması, tertemiz çarşafların üzerinde parça parça tarhanalar ve gün geçtikçe onların kuruduğuna şahit olmak daha sonra ufalamak hepsi hala hafızamda ve çok keyifliydi. Belki de bu kadar hatırası olduğu için bu çorbayı daha çok seviyorum. Hafif kıvamlı yapısı, kırmızı rengi ve tabi ki o mis gibi kokusu bir harika.

Tarhana yapımı bir çok farklı şekilde benim tercihim ise en sadesini hazırlamak

Ege bölgesinde ise tarhana otu denen bir ot ile yapıldığına şahit oldum. Tarhana otu çok güçlü bir kokuya sahip ve yemeklerde baharat olarak kullanılabiliyor. Maydanoz gibi bir görünüme sahip kurusunu ufalayarak baharat haline getirebilir ya da demleyerek çay olarak tüketebilirsiniz. Çok şifalı bir ot olduğunu söylüyorlar. Ama her yerde bulabilir misiniz emin olamadığımdan tarhana otu yerine nane eklemesi yaptım. Ama bulursanız aynı miktarda bu ottan da ekleyebilirsiniz.

Yöreden yöreye çok farklılık gösteren bu yöresel tarif Kıbrıs ‘ta daha beyaz hazırlanırken Balkan göçmenlerinde tarhana tarifi daha kırmızı bir renkte hazırlanıyor. Bazı yörelerde de kurutma süresi farklılık gösteriyor. Bazıları haşlayarak yapıyor bazıları nohut ekleyerek damak tadınıza göre bu eklemeleri yapabilirsiniz.

Tarhana Tarifi

Tarhana Tarifi

Tarhana hamuru hazırlandıktan sonra 3 gün boyunca bir kenarda hem kabarması hem de ekşimesi için bekletiyoruz. Bu aşama da fazla kabardığından taşma ihtimali çok fazla o yüzden altına bir tepsi koymanızı kesinlikle tavsiye ediyorum. Bir sabah kalktığınızda mutfağınızı kaplayan tarhana ile uyanmayın 🙂

Tarhana yapımı sırasında hamurunu hazırlamak kadar önemli bir diğer nokta ise tarhanayı kurutmakta en az o kadar önemli tarhananın içinin iyice kuruması gerekir ki sonrasında küf yapmasın. Kurutma işleminde ise 3 aşama var diyebiliriz önce hamurun olabildiğince ince şekilde yayılarak kurutulması sonrasında büyük parçalara ayırarak kurutma ve en son işlem toz haline geldikten sonra kurutmaya devam etmek. Kurutma işlemi için balkonum hem geniş hem de çok güzel güneş alıyor eğer sizinde öyle ise kesinlikle balkonu tercih etmelisiniz ama öyle bir imkan yoksa da yine toz olmayacak bir yerde temiz bir çarşaf veya örtü üzerine sererseniz kendiliğinden kuruyacaktır zaman zaman bulunduğu mekanı havalandırmanızı öneririm.

Yine de tam emin olmak istiyorsanız fırını 80 dereceye getirerek toz halinde ki tarhanayı 45-55 dakika arasında burada kurutup işlemi tamamlayabilirsiniz.

Ev Yapımı Tarhana

Sıcak Tencere . Tuğçe Özer ❤

Porsiyon : 15-20 Kullanımlık – Hazırlama Süresi : 7-10 Gün – Pişirme Süresi : 30-40 Dakika

Nefis yemek tarifleri için Instagram ‘dan takip etmeyi unutmayın. Sıcak Tencere

Malzemeler

  1. 4 adet dolmalık kırmızı biber

  2. 4 adet orta boy domates

  3. Yarım kilo süzme yoğurt

  4. 1 kilo un

  5. 4 adet soğan

  6. 3 yemek kaşığı tuz

  7. Un (Tarhana hamuru hazırlanınca günlük bekleme süresinde ilave gerekirse koyulacak

  8. 2 yemek kaşığı nane

Yapılışı

  1. Biberleri sap ve çekirdeklerinden ayırarak haşlayalım

  2. Domatesleri rendeleyelim.

  3. Soğanları ayıklayalım.

  4. Biber, domates ve soğanı blendırdan geçirelim. Püre kıvamında olması gerekir.

  5. Derin ve genişçe bir kaba püre kıvamında ki malzemeleri alalım ve üzerine maya, yoğurt, tuz, nane ve unu ilave ederek yoğuralım. Hamurun cıvık olmaması gerekir poğaça hamuru gibi ele yapışmayan kıvamda olmalı.

  6. Yoğurduğumuz hamurun üzerini kapatalım ve çok soğuk olmayan bir yerde mayalandıramaya bırakalım. 3 günlük bir sürece başlıyoruz.

  7. Hamuru gün de 1-2 kere yoğurmanızı öneririm. Bu aşamada hamurun ekşimesini ve mayalanmasını sağlıyoruz. Bazı durumlarda kap küçük gelebilir bu yüzden altında tepsi olması iyi olacaktır.

  8. Hamur ekşimeye başlayıp kokusu değişince bir bezin üzerine ince tabaka şeklinde açıp kurutma işlemine başlamanız gerekir.

  9. Kurudukça hamurdan parçalar kopartarak bölmelisiniz 1-2 gün de parçalar kurumaya başlayacaktır.

  10. Parçaları blendıra alarak toz haline getirme kısmına geçebiliriz.

  11. Sonrasınra tepsiye alarak yine 2-3 gün boyunca güneş altında kurutmaya devam edebiliriz.

  12. En sonda kavanoz ya da bez torbalara koyarak saklayabilirsiniz.

Afiyet bal şeker olsun,

Evde Tarhana Yapımı tarifini uyguladığınızda #sicaktencere hashtagi ile paylaşıp beni de etiketlerseniz çok mutlu olurum 🙂


Tarhana Yapımı

Tarhana Yapımı

0 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page