Hisarönü Şambalicisi

Tarihi Hisarönü Şambalicisi – Kemeraltı,İzmir

Tarihi Hisarönü Şambalicisi İzmir’i ziyaret ettiğinizde uğramanız gereken duraklardan bir tanesi. İzmir yemek kültürü bakımından oldukça geniş çeşitliliğe sahip şehirlerden biri. Kahvaltı da boyozu ve kumrusu ile zeytinyağlı yemeklerinde ki çeşitliliği, birbirinden lezzetli otlarından olan şevketibostanı, deniz börülcesi, arapsaçı, ebegümeci ile sofraları şenlendiren yemekleri, bomba kurabiyesi ile daha önce hiçbir yerde rastlamadığınız onlarca tarif ile burada buluşabilirsiniz.

Tarihi Hisarönü Şambalicisi
Tarihi Hisarönü Şambalicisi

Ama bugünün yıldızı denemeyenin bin pişman olacağı bir İzmir güzeli  şambali tatlısı, aynı zamanda kendisi yılların eskitemediği bir Kemeraltı klasiği. Kemeraltına gidip kaybolmayan kemeraltını gezdim demesin ama yolculuğun sonunda mutlaka uğramanız gereken adres Tarihi Hisarönü Şambalicisi.

Kemeraltı tarihi bir çarşı ve bu tarihi çarşılarda dünyanın neresinde olursanız olun mutlaka asırlık lezzetler ile karşılaşırsınız. Günde binlerce insanın ayak bastığı bu çarşılar, yöresel lezzetlerin nesilden nesile aktarıldığı mekanlara ev sahipliği yapıyor. Dünyanın en büyük açık hava pazarlarından biri olan Tarihi Kemeraltı Çarşısı da, bu yönüyle sokak aralarında gizlenen lezzet duraklarını keşfetmek isteyenlerin uğrak yerleri arasında yer alıyor. İzmir’le özdeşleşen lezzetlerin layıkıyla hazırlanıp sunulduğu bu mekanlardan biri de Meşhur Hisarönü Şambalicisi.

Tarihi Hisarönü Şambalicisi
Tarihi Hisarönü Şambalicisi

Şambali nedir? Nasıl ortaya çıktı?

 Balkanlar ‘da ki kargaşadan kaçan göçmenler revani tatlısını ülkeye getiriyor. O sırada Yemenler savaşı nedeniyle İzmir ‘e gelen göçmenler ise Halep tatlısını getirmiş. Savaşın çok zor şartlarda geçmesiyle elde ki ekonomik imkansızlıklardan dolayı halk elde olan malzemeler ile bir şeyler yapmaya çalışıyor.

Revani tatlısı içinde fazlaca kullanılan yumurta ve unu çıkarıp Halep tatlısında ki o yoğunluk,sertlik  ve kıtırlığı birleştiriyorlar ve Cumhuriyet ‘in ilk yıllarında bu tatlı İzmir Kemeraltı çarşısında üç tekerlekli kenarları pırıl pırıl parlatılmış pirinç çerçeveli arabalarda satılmaya başlanıyor. Satışını yapanlarda Balkan göçmenleri. İşte Bulgaristan ‘ın Filibe şehrinden 1939 yılında İzmir ‘e göçen Adem Saatçi ‘nin temellerini attığı ve günümüze kadar ulaşan tam 80 yıllık Hisarönü Şambalicisi o günden bu zamana kadar Kemeraltı ‘nda ağızları tatlandırıyor.

Hisarönü Şambalicisi halen orijinal hali ile bu tarifi hazırlayıp satışa sunuyor. Kara fırında odun ateşinde ve bakır tepsiler içerisinde pişirerek,  Adem Saatçi şambaliyi üç tekerlekli seyyar tezgahında satmış yıllarca. Ardından işi çırağı Muammer Doyurgan’a emanet etmiş. Muammer Doyurgan da bu dünyadan göçüp gidince, oğulları Can, Aşkın ve Cenk Doyurgan sahip çıkmış baba yadigarına.

Hisarönü Şambalicisi
Hisarönü Şambalicisi

Türkiye ‘ye ve hatta Dünya ‘ya nam salan bu lezzeti 2,5 metrekarelik dükkanda müdavimleri ile buluşturuyor.  Adem Saatçi’den devraldıkları bayrağı taşıdıklarını söyleyen Can Doyurgan, “Bu iş Adem Saatçi ustamızdan öğrendiğimiz usulde devam ettiriyoruz. Makineleşmeden, tamamen el yapımı olarak işimize devam ediyoruz. 1997 yılında bu dükkana geçtik, daha önce ben de seyyar olarak satış yaptım. Yani bu tatlı 40 yıldan fazla süre, seyyar tezgahta satıldı. Daha sonra bu küçük dükkana geçtik. Şu anda oğlum Yiğit Muammer Doyurgan dükkanda duruyor. Ben de tabii işin başındayım. Ailece bu işe devam ediyoruz” diyor.

Dükkanın önünde uzun sıralar görürseniz sakın sıraya girmekten vazgeçmeyip dükkanın içinde arı gibi çalışan 3 kişi sayesinde o sıra çabucak bitiveriyor ve siz o mükemmel lezzet ile buluşuyorsunuz. Tarçın ve kaymaklı olanı tercih etmenizi tavsiye ederim. Ayrıca şehir dışına kargo ile gönderim yapıyorlar.

Şambalinin dilim fiyatı 2,5 TL. Bu ara yeni çıkardıkları cevizli şambaliyi de denemelisiniz.

Tarihi Hisarönü Şambalicisi
Tarihi Hisarönü Şambalicisi

İletişim Bilgileri :

Adres : Konak Mahallesi 901. Sokak No:13/A Hisarönü Konak İzmir

Telefon : +90 232 483 24 09 / 0507 655 57 67

Kapanış Saati : 19:30

Instagram : instagram.com/meshurhisaronusambalicisi


Diğer mekan gezimiz : Bravo Patisserie – Bostanlı, İzmir

Meshur Hisarönü Sambalicisi Menu, Reviews, Photos, Location and Info - Zomato


sıcak atölye

– Minimal Tasarım Tığ İşi Örgü – ✌️ 

www.sicakatolye.com

Sıcacık işler yapıyoruz ziyaret ederseniz çok sevinirim.
👆   




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.