top of page
  • Yazarın fotoğrafıSıcak Tencere

Evde Yoğurt Yapımı – Fırında

Evde yoğurt yapımı üzerine onlarca denemem oldu, en pratiğini bulmak benim için en önemlisiydi çünkü her çalışan kadın gibi hem işe hem de eve vakit ayırmam gerekiyordu. Yoğurt yapımına çok fazla zaman ayıramazdım. Sonunda başardım ve tam kıvamında olan bir yoğurt hazırlayabildim. Bir kaç püf noktası var ve bunlara uyulması halinde hem sert hem de kıvamlı bir yoğurt elde ediyoruz. Instagram ‘dan takip edenler de bilir mümkün olduğunca kendi mutfağımda bir şeyler hazırlamaya ve bunları daha da güzelleştirmeye yönelik hep bir araştırma içerisindeyim. Yoğurtta bunlardan biriydi bir ara baya araştırma yaptım sonra nedense bıraktım. Geçen gün yine “Ben bunu yaparım.” akımına kapıldım ve yoğurda kaldığım yerden devam ettim.

evde yoğurt yapımı, yoğurt mayalama, yoğurt yapımı, yoğurt nasıl yapılır, fırında yoğurt yapımı, fırında yoğurt mayalama, yoğurt mayalamanın püf noktaları

Evde Yoğurt Yapımı

Evde Yoğurt Yapımı

Evde yoğurt tarifi için hazır yoğurttan maya alarak hazırlıyorum.

Ama eskiden nasıl yapıldığını araştırdığımda ise nohuttan maya hazırlayarak yoğurt yaptıklarını gördüm onu da denedim ama şimdilik bu şekli ile anlatalım. Sonrasında blogta bulabilirsiniz.

Özellikle yeni doğan bebişlere ev yapımı yoğurt tavsiye ediyorum hatta bir kaç araştırma da hazırladığınız yoğurtta ki probiyotiklerin daha yüksek olduğunu okumuştum. Mayası için öncelikle güvendiğiniz bir marka olmasına özen gösterin derim, eğer İzmir ‘de yaşıyorsanız foça yoğurdu biliyorsunuzdur. Ben mayamı ondan alıyorum. Sonrasında ise yaptığınız yoğurttan kenara maya alırarak sonra ki seferde kullanabilirsiniz.

Çiğ süt kullanıyorum ve güvendiğiniz bir sütçüden veya markette ki günlük sütlerden hazırlamaya başlyabilirsiniz.

Evde yoğurt yapımının püf noktaları :

Süt kaynatma işine girmeden önce kullanacağınız tencerenizi su ile etraflıca çalkalayın. Böylece kaynadıktan sonra sütlü tencereyi temizlemeniz daha kolay olacak. Emaye tencere veya toprak çömlekleri yoğurt yapımında kullanmanız için tavsiye ederim.

Sütü isterseniz aynı tencerede ılıtabilirsiniz isterseniz de toprak bir güveç kaba, yoksa cam veya çelik bir tencereye koyun. Ama başka kaba koyacaksanız mayalayacağınız kaba önceden koyun ki mayalanacak ısıya geldiğinde kap onu soğutmasın ve her yeri eşit mayalanabilsin.

Mayayı ekleyip, kapların üzerilerini bir kapak ile kapatmadan sarın. Eğer üzerini kapatırsanız terleme yapacaktır. Yoğurdunuzun üzeri sulu olur.

Sütü en az 5 saat fırında açmadan bekletmelisiniz, arada açmayın ki ısısı düşmesi,

Dinlenme süreleri tamamen bitmeden asla kaşık sokmamanız gerekir ki sulanma yapmasın.

Toprak kap yoğurt yapımında kullanmak için en iyi araçlardan biridir. Kap tüm suyu emip yoğurdun kalıp gibi çıkmasını sağlayacaktır.

Daha yoğun kıvamlı bir yoğurt isterseniz ince tülbent bezi gibi bez parçasını kavanozları dolaba alırken kavanozun ağız kısmına tek kat olarak serebilirsiniz. Bu içinde ki tüm suyu daha kolay çekecektir.

Yoğurt kıvam olarak sulu bir halde asla değil hatta ters çevirip denedim her ne kadar içim pır pır etse de ortalama 15-20 saniye düşmeden kavanozun içinde durdu daha fazla tutmaya yüreğim el vermedi artık ama küçük bir zafer dansı yapmışlığım var. 🙂

Diğer yemek tarifleri için tıklayınız; Yemek Tarifleri

Ev Yapımı Yoğurt

Sıcak Tencere . Tuğçe Özer ❤

Porsiyon : 2 Kavanoz – Hazırlama Süresi : 0 Dakika – Kaynatma Süresi : 40 Dk.

Nefis yemek tarifleri için Instagram ‘dan takip etmeyi unutmayın. Sıcak Tencere

Malzemeler

  1. 2 litre çiğ süt

  2. 4,5 yemek kaşığı yoğurt mayası

Yapılışı

  1. Öncelikle yukarı da ki bahsettiğim püf noktalarını kesinlikle okumanızı tavsiye ederim.

  2. Sütü tencereye alalım ve fokur fokur fokurdayana kadar kaynatmaya başlayalım. Sonra orta ateşe alıp köpürmesi iyice sönene kadar tahta kaşıkla karıştıralım. 8-10 dakika da bu şekilde kaynattıktan sonra süt sakinleyecek ve koyulaşacak. Altını kapatalım.

  3. Sütün mayalanma için uygun sıcaklığa gelmesi çok önemli bunun içinde sütü kaynattıktan sonra 15 dakika bekletiyorum. Kavanozlara veya yoğurdu yapacağım kaba süt alıyorum bir kenarda kendiliğinden soğumasını bekliyorum ve ara ara sıcaklığını kontrol ediyorum.

  4. Sütün üzerinde oluşan kaymağı kenara ayırıp kahvaltıda tüketebilirsiniz.

  5. Sütün sıcaklığı serçe parmağınızı süte batırdığınızda 5 saniye tutabiliyorsanız uygun dereceye gelmiş demektir. 5 saniye öncesinde yanıyorsa biraz daha soğuması gerekir.

  6. Sonrasında 1 litrelik kavanoz için 1,5 – 2 yemek kaşığı maya olarak kullanacağınız yoğurdu sütün içine alalım ve çapraz hareketlerle kavanozda yavaşça karıştıralım.

  7. Fırına tüm kavanozları alalım. Burada asla ne öncesinde ne de koyduğumuzda fırını çalıştırmıyoruz. Fırına koymamızın nedeni sadece kapalı bir ortam yaratıp bir vakum etkisi oluşturmak

  8. Bu şekilde en az 5-6 saat bekletelim. Sonrasında kavanoz kapakları açık şekilde buzdolabına alalım 1 günde bu şekilde bekletelim.

  9. Daha yoğun kıvamlı bir yoğurt isterseniz ince tülbent bezi gibi bez parçasını kavanozun ağız kısmına tek kat olarak serebilirsiniz. Bu içinde ki tüm suyu daha kolay çekecektir.

  10. Ertesi gün kapakları kapatıp ihtiyaç duydukça kullanabilirsiniz.

Afiyet bal şeker olsun,

Ev yapımı yoğurt tarifini uyguladığınızda #sicaktencere hashtagi ile paylaşıp beni de etiketlerseniz çok mutlu olurum 🙂

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Mail Adresi *

Abone Ol

0 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör

Kommentare


bottom of page